Både McCain och Obama har ju gjort sig kända för att ta avstånd från lobbyister. Det har blivit lite av deras signum. Men det är så klart en myt. Båda är mer eller mindre beroende av stöd från lobbyister. Kampanjerna drivs till och med av personer som ofta tidigare varit lobbyister. Det är ett faktum som är svårt att undvika för en presidentkampanj.
Som exempel från Obamas kampanj kan nämnas delegatexperten Jeffrey Berman som Politico skrivit en lång artikel om i dagarna. Han har varit lobbyist i Washington för en firma som bland annat har telekommunikationsföretaget Aircell som kund. Berman är jurist i grunden. Han har varit ovärderlig i Obamas framgångsrika delegatstrategi som fokuserat på nomineringsmöten och vissa utvalda distrikt för att vinna extra många delegater.
The Hill har gått igenom fler kopplingar som Obamas kampanj har till lobbyister. Där hittar man bland annat tre personer som anlitats av kampanjen som varit lobbyister för stora kända och delvis kontroversiella företag, tex Wal-Mart, British Petroleum och Lockheed Martin.
Nyligen fick McCain se till att en person som han utsett till organisatör för republikanernas konvent hoppade av det uppdraget. Det visade sig nämligen att Doug Goodyear som han heter tagit emot stora lobbyistpengar från den hårt kritiserade militärjuntan i Myanmar. Och igår kom det fram att en person till avskedats av exakt samma anledning, Doug Davenport.
I New York Times ifrågasatta skandalartikel om McCains kopplingar till lobbyisten Vicky Iseman fanns avslöjanden som antydde att McCain hade nära samarbeten med lobbyister. Uppgifterna drunknade i den allmäna hysterin kring en påstådd och uppenbarligen falsk kärlekshistoria mellan Iseman och McCain.
Det finns många fler exempel på kopplingar till lobbyister för båda dessa kampanjer. Ibland är det svårt att undvika eftersom personer kampanjerna vill anlita ofta någon gång under karriären varit lobbyist. Ska man då anlita någon som är sämre eller någon med en vag koppling till lobbyistfirmor?
Obama hävdar tex också att han inte tar emot bidrag från lobbyister. Det är svårt att verifiera hur sant det är i praktiken eftersom det går att kringgå på olika sätt. Klart är endast att han försöker undvika det utåt. Genom en stor bas med bidrag från vanliga personer kan han med viss rätt hävda att han åtminstone inte är helt beroende av pengar från lobbyister. Men det är svårt att hävda att lobbyister inte utövar något som helst inflytande över hans kampanj.
Clinton har påpekat att Obama lätt kan kringgå detta med lobbyistpengar när hon själv attackerats i denna fråga. Hon har fått in stora summor från just lobbyister, vilket hon varit ganska öppen med till skillnad från Obama och McCain. Se tex det här svaret under en debatt förra sommaren där hon förklarar sin ståndpunkt i denna fråga:
Så trots att både Obama och McCain framstår som föredömen på pappret och i media är de knappast felfria eller helt utan skuld i denna fråga. En sak är säker, det kommer dyka upp fler storys om bådas lobbyistkopplingar närmare valet. Etik och kampanjfinansiering är alltid heta valfrågor. Med dessa två kandidater lär det bli ännu hetare i år.
[tags]usa, presidentvalet, barack obama, john mccain, lobbyister, hillary clinton[/tags] intressant.se
Bra artikel, visst är de två huvudkandidaternas oberoende av lobbyister delvis en myt, annars skulle de inte lyckas få de två stora partiers nomineringar.
McCain har gjort en stor sak av att han aldrig vill ha federala pengar specifikt till sin egen delstat. Nu kommer Bob Barr, som har goda chanser att bli trea i november, att gå stenhårt åt alla myter omkring McCain. Barr verkar inte ens ha särskilt mycket emot det om Obama vinner. Frågan är om Ron Pauls medarbetare nu kommer att arbeta för Barr som säger sig ha blivit inspirerad av Pauls framgångar i penninginsamling på nätet.