Återigen väljer DN och SvD att inkludera superdelegater i valresultatet. Även om man gör det misstaget leder Obama i antal delegater (1215 mot 1190 enligt CNN, dvs med 25 delegater). Tar man bara hänsyn till pledged delegates, dvs vunna delegater leder Obama faktiskt nu så stort att det kommer bli tufft för Clinton att komma ikapp (1103 mot 968 enligt RCP, dvs cirka 135 delegaters ledning).
Hillary Clinton befinner sig redan i stora och viktiga delstaten Texas som röstar den 4 mars. Där höll hon ett tal efter förlusterna på tisdagen där hon använde sig av en ny attack mot Obama. Genom att tala om ”All hat and no cattle” och nämna Bush, försökte hon säga att Obama är som Bush. Det är ett populärt uttryck i Texas som syftar på cowboys som klär sig och talar fint och låtsas vara vad de inte är. Mycket snack och lite verkstad som man kanske skulle säga på svenska. ”Where’s the beef?”. Jag gissar att hon kommer använda denna attack flitigt fram tills den 4 mars.
Innan Texas får rösta ska Hawaii och Wisconsin säga sitt den 19 februari. Allt talar för att Obama vinner båda dessa stater och stärker sitt momentum ytterligare.
Efter senaste tidens förluster har hon inte gratulerat Obama till vinsterna vilket är brukligt vid sådana tillfällen. Det börjar bli plågsamt mycket uppmärksamhet i media för Hillary kring hennes 8 raka förluster och hon har inte råd att prata mer om det. Hennes kampanj har ju till stor del gått ut på att framstå som den oundviklige segraren. Det lyckades hon bra med hela förra året, men nu har hon stött på patrull. Hon försöker nästan driva kampanjen som om hon vore incumbent, dvs sittande på presidentposten och försöker bli omvald. Lite så är det ju också med tanke på vem hon är gift med.
Nu leder Obama tydligt och stort för första gången. Vissa politiska kommentatorer börjar tala allt mer om Obama som frontrunner. Det är förödande för Clintons image som oundviklig segrare. Enda räddningen är att Obama säkert vill fortsätta framstå som underdog.
Obama leder stort i antal vunna delegater och mycket talar för att han också kommer att göra det när alla val är hållna. Men hur stor blir marginalen? Kommer superdelegaterna ändra sig? Antagligen inte om Obamas vinstmarginal i vunna delegater blir marginell i slutändan. Vad händer med Florida och Michigan vars valresultat inte räknas i nuläget men vanns av Clinton? Kommer man hålla nya val där? Antagligen blir det inget omval i Florida, men kanske i Michigan där Obama och Edwards inte ens fanns på valsedeln.
Clinton kommer fokusera ännu mer på sjukvårdsfrågor och latinoväljare som är hennes styrka. Hennes attacker på Obama kommer inriktas både på hans styrkor och svagheter. Redan attackerar hon hans luftiga retorik, otydlighet i sakfrågor och Rezko-skandalen. Bill lär fortsätta att vara attackdog. Hillary försöker också tvinga Obama till att acceptera fler debatter. Hon har visat sig något starkare i debatter och har dessutom mindre pengar att annonsera för. Därav hennes behov av gratis mediautrymme som debatter ger henne. Demokraterna har redan haft 18 debatter och båda har accepterat två till.
[tags]usa, usa-valet, barack obama, hillary clinton, texas[/tags] intressant.se