100 dagar kvar till presidentvalet

Idag är det 100 dagar kvar till presidentvalet i USA den 4 november.

Obama når idag återigen amerikansk mark med en lyckad utrikeskampanj bakom sig. Enda smolket i bägaren var ett hastigt inställt besök på det amerikanska militärsjukhuset i Landstuhl, Tyskland. Uppenbarligen lyckades inte Pentagon och Obamas kampanj komma överens om detaljerna för besöket.

Hemma i USA väntar McCain ivrigt på att få ta del av strålkastarljuset. Tonen har hårdnat senaste dagarna efter att några opinionsmätningar från Gallup och Rasmussen visat på marginellt starkare stöd för Obama. McCain går upp med en annons (se nedan) där han attackerar Obamas patriotism för det inställda besöket på militärsjukhuset. Räcker det för att vända opinionen?

Uppdatering:
McCains annons ovan som attackerar Obama för att inte besöka amerikanska trupper innehåller ett videoklipp av Obama när han spelar basket. Men han spelar inte basket med vem som helst utan med amerikanska trupper i Kuwait…

Det återstår 100 dagar.

[tags]usa, presidentvalet, john mccain, barack obama, usa-valet[/tags]

7 reaktioner på ”100 dagar kvar till presidentvalet

  1. Berätta gärna vad de inte kom överens om på sjukhuset. För visst vet du det?!

  2. Obama var i Berlin utan sina två senatskollegor (Reed och Hagel) som följde med honom till Irak på liknande besök för att träffa amerikanska trupper där tidigare i veckan. Pentagon bedömde det därför som att Obamas besök kunde tolkas som ett kampanjevent och inte kunde genomföras med den pensionerade general Obama anlitat för att följa med honom dit. När Obamas kampanj fick den signalen ställde man in. Obama pratade istället på telefon med några av soldaterna som behandlas där.

  3. När Obama fick reda på att han inte fick ta med sig media och deras kameror ställde han in. Han hade kunnat gå in själv (utan media) och besöka de skadade trupperna, men han gick och joggade i stället.

  4. Obamas kampanj hade inte planerat något evenemang för media där, vilket bekräftats av att ingen media fått någon inbjudan. Sjukhuset ligger inte i Berlin utan i Landstuhl. Man var aldrig i närheten av sjukhuset, varken Obama eller media. Det blev inställt redan dagen innan. Och det berodde alltså på det följe Obama hade som till skillnad från i Irak inte bestod av två andra senatorer utan en pensionerad general som arbetade för Obamas kampanj plus en annan person.

  5. Bevakningen av Obama känns pinsamt snäll – speciellt i Sverige. Han är extremt oerfaren; han har till exempel aldrig varit chef. Och hans tal består till stor del av snömos och fina ord, men inte mycket konkret och nästan ingenting om svåra frågor. Han sa att truppförstärkningen i Irak skulle förvärra läget – men föreslår nu ett truppförstärkning i Afganistan. Varför? Han lever enbart på två kvaliteter: Han är svart och han är ung – och är därför olik Bush. I retoriken påminner han om Maj-Britt Theorin. Om han blir vald (vilket jag tror är fifty-fifty) så väntar en baksmälla av Guds nåde för alla Obama-fans. Vad tror ni? Ska man bedöma politiker utifrån RAS?

  6. McCain har inte heller varit chef för något företag eller styrt någon stat.

    Obamas ståndpunkter och förslag finns på hans hemsida för den som undrar. Kampanjmötena är som du antyder mer syftade till att motivera anhängare än att förklara detaljerade förslag. Hans policytal är där han presenterar och specificerar förslag inom ett speciellt område.

    Så vem som helst bara den är svart och ung skulle lyftas fram av väljarna för att väljarna vill ha en ung svart president? Det räcker nog inte till som förklaring till Obamas framgångar. Jesse Jackson tror nog inte heller på det för då hade han valts till president. Alan Keyes någon? Och jag tror inte det finns några exempel på svarta amerikanska presidenter som skulle stödja din tes heller?

    Ja, visst finns det risk att en del blir besvikna på Obama om han väljs. Redan nu finns ju kritik bland progressiva bloggare om att Obama förflyttat sig för många steg för att positionera sig i centrum i några frågor. Väljs han så finns det ju dessutom förväntningar om att avsluta Irakkriget snabbt, vilket kanske är lättare sagt än gjort.

  7. Tack Peo för inlägget. Både du och jag är de enda som tycks
    förstå att valet i USA består av mera än politik.

    Kör hårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.