Är det ok att svenskar åker till USA för att hjälpa Obama eller Romney vinna?

Flera svenskar som bloggar om det amerikanska presidentvalet har jobbat eller kommer jobba för antingen republikanernas eller demokraternas kampanjer. Vissa gör det som konsulter och får betalt och då är det så klart inget speciellt konstigt. Andra har dubbelt medborgarskap. Några är aktiva politiker i Sverige. Inget direkt märkligt så långt. Men.

Jag får ibland frågor från personer som tänkt sig gå på kampanjmöten och stötta en kandidat, dels är det rena turister och nu senast unga politiskt intresserade som åker på stipendium från ett svenskt partis ungdomsförbund. Kan det ifrågasättas? Skulle vi välkomna amerikaner som kommer till Sverige under en svensk valkampanj för att påverka ett val och hjälpa ett parti att vinna? Ingen aning om någon utländsk person eller grupp bryr sig om svenska val tillräckligt mycket för att göra sig besväret, men spontant känns det ju lite olustigt om det skulle bli populärt utöver att några ungdomspartier får gäster från andra länder.

Att ge kampanjbidrag är ju som svensk inte möjligt och skulle definitivt inte vara ok. Men om du vill ha den där BFD Obama-tshirten och ber en amerikansk vän köpa den åt dig? Nu har vi börjat hamna i en gråzon.

Tillhör man ett svenskt partis ungdomsförbund är det klart nyttigt att åka till andra länder och bevaka valkampanjer. Kanske är det då också nödvändigt att hjälpa en kampanj för att lära sig på riktigt hur en valkampanj fungerar i ett annat land. Och inte enbart passivt observera. Men någonstans här börjar det bli svårt att försvara rent demokratiskt. Ett motargument är möjligtvis att många amerikanska kampanjarbetare inte heller får rösta, pga främst för låg ålder.

Det hela landar kanske i att det beror på. Vem du är, vad du ska göra och varför.

En ytterligare aspekt på detta är att det knappast skulle gynna Obamakampanjen om det framkom i amerikansk media att personer från ”socialistiska” Sverige åker till USA för att hjälpa Obama vinna. Eller Cayman Island-invånare som hjälper Romney…

Vad har du för åsikt om svenskar som åker till USA för att hjälpa en presidentvalskampanj?

6 reaktioner på ”Är det ok att svenskar åker till USA för att hjälpa Obama eller Romney vinna?

  1. Enligt FEC är det oftast OK för utlänningar att ställa upp med sin tid (men som du säger, inte med pengar). Dock verkar inte alla aspekter av detta vara rättsligt prövat än:

    ”Generally, an individual may volunteer personal services to a federal candidate or federal political committee without making a contribution. The Act provides this volunteer ”exemption” as long as the individual performing the service is not compensated by anyone. 11 CFR 100.74. The Commission has addressed applicability of this exemption to volunteer activity by a foreign national, as explained below.

    In AO 1987-25, the Commission allowed a foreign national student to provide uncompensated volunteer services to a Presidential campaign. By contrast, the decision in AO 1981-51 prohibited a foreign national artist from donating his services in connection with fundraising for a Senate campaign.[2]”

  2. Det är en intressant fråga, har inte tänkt på det ur den synvinkeln tidigare. Hade ju varit väldigt otrevligt om en massa norrmän åkte över gränsen och försökte påverka det svenska valet.

    Samtidigt så är USA världens mäktigaste land och deras val påverkar oss i allra högsta grad. För min del så känns det okej om det handlar om enskilda personer som vill hjälpa till och stötta medans det inte är okej om större grupper, tankesmedjor, ungdomsorganisationer eller liknande organiserar så att många utländska valarbetare kommer.

  3. Kul att du tar upp detta. Jag har länge retat mig på en av personerna bakom en konkurrerande blogg som hade mage att åka över och knacka dörr för McCains kampanj 2008. Det är lätt att åka till ett annat land och argumentera för nedskärningar i välfärden om man själv inte kommer behöva stå ut med effekterna av det.

  4. För egen del skulle det inte kännas helt rätt att valarbeta i ett land där jag inte är medborgare. Men samtidigt har jag som jag skrev förståelse för att man som svensk politiker känner att man kan skaffa sig värdefulla erfarenheter genom att testa på att kampanja i ett annat land. Säkert nyttigt.

    Rent juridiskt finns det som Sven nämnde inte så stora hinder heller. Men det skulle vara intressant att höra hur någon som gjort eller tänkt göra det har funderat kring detta. Och definiera var gränsen går för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.