Clinton tappar mark i New Hampshire

Flera mätningar pekar på att det blir allt jämnare i New Hampshire mellan Clinton, Obama och Edwards. Förra månaden ledde Clinton med cirka 20 procent, nu är ledningen nere i bara hälften, cirka 10 procent.

Marist Poll
Clinton 36 (41)
Obama 25 (20)
Edwards 14 (11)
Richardson 6 (8)
Kucinich 3 (3)
Biden 2 (3)
Dodd 1 (2)
Undecided 13 (12)

Siffran i parantes är för oktober. (DN)

[tags]usa, hillary clinton, barack obama, john edwards[/tags]

4 reaktioner på ”Clinton tappar mark i New Hampshire

  1. Det kan nog vara svettigt för ledarkandidaterna i båda partierna nu.

    Om Obama slutligen skulle slå Clinton, minskar det nog Demokraternas chans att vinna presidentmakten. Detta bl a då Obama visat vissa tecken på att vara oerfaren. Han sa väl i en av de stora debatterna att han skulle samtala med en rad av världens diktatorer om de bad om det. Likaså är Obamas tal om att snabbare dra sig ur Irak är knappast något som tilltalar amerikanen, som väl anser att man ska stanna i Irak så länge det behövs samt har stort förtroende för armén.

    Med tanke på detta, att demokraterna knappast experimenterar med en aningens radikalare kandidat, tror jag Hillary blir partiets kandidat även om Obama skulle dra upp jämsides.

    Guilliani lär nog få det mer ”gungigt i båten”…

  2. Nja, Obama sa att han inte uteslöt direkta samtal med diktatorer, vilket egentligen ingen annan kandidat heller gör. Han formulerade sig dock klantigt och Clinton såg då en öppning att attackera honom för bristande erfarenhet, något hon haft som strategi att klistra på Obama. Han försöker försvara sig med ordet judgement och pekar då på sitt motstånd till Irakkriget från första början. Det finns många som har lång meritlista och stor erfaranhet i den nuvarande administrationen som ändå fattat usla beslut enligt honom.

    När det gäller Irakkriget finns det fortfarande ett stort motstånd i USA och en majoritet vill få hem trupperna så snart som möjligt. I den frågan kommer republikanerna stöta på mer problem än demokraterna när de möter väljarna. Det visade förra höstens val med all tydlighet.

    Jag tror Obama fortfarande har vissa möjligheter att vinna, men Clinton ser klart starkast ut just nu.

  3. Jag tror faktiskt att Obama kommer att vinna nomineringen, och detta skulle vara dåligt för republikanerna. Obama är en mycket starkare kandidat än Hillary.

    Ett drömscenario för republikanerna (de flesta av dem iaf) hade varit om Ron Paul vann nomineringen och fick möta Hillary, då hade han dragit med sig en massa demokrater och oberoende.

  4. Obama är mer populär bland republikaner än Clinton som ju hatas av många republikaner och oberoende väljare. Man skulle få jobba hårt på republikanernas pr-byråer för att piska upp samma hat mot Obama bland de egna väljarna. Många som röstar motiveras till valurnorna av missnöje med något. Risken att få Clinton i Vita Huset skulle motivera en del republikanska väljare som annars är lite missnöjda med Bush att släpa sig till vallokalerna.

    Ron Paul tror jag dock inte skulle ha någon chans mot någon av demokraternas huvudkandidater. Bortsett från Irakkriget är hans åsikter lite för extrema för demokraternas väljare. Ska man placera honom på en väldigt förenklad höger-vänsterskala så står han ju till höger om alla andra republikaner som en libertarian.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.