Dagens intressantaste i senaten var Harry Rieds misslyckade försök att bli kvitt ”Don’t ask, don’t tell”-lagstiftningen. Lagen går ut på att militären inte får efterforska huruvida någon i det militära i hemlighet är homo- eller bisexuell. Homo- eller bisexuella personer får heller inte berätta om familjeförhållanden eller annat som kan vara avslöjande. Låter det tokigt? Det är värre… eftersom det fortfarande är förbjudet för homo- och bisexuella personer att tjänstgöra i det militära, blir man utkastad om man ”demonstrate(s) a propensity or intent to engage in homosexual acts”. Föreställ er nu de rättsliga processer som går ut på att fastställa om någon höll på att engagera sig i en homosexuell akt, eller om det bara var kallt i tältet. Lagen är bortom det bisarra.
Allt fler anser också att det är dags att ta bort förbudet mot att homo- och bisexuella ska få tjänstgöra i det militära, trots konservativa gruppers högljudda varningar om att armén då genast kommer att lamslås av den enorma homoerotiska orgie som ofelbart skulle utbryta.
För demokraterna har avskaffandet varit en viktig symbolfråga, som Obama tog upp i sitt State of the Union-tal i vintras. Inför valen i höst försökte således senatens majoritetsledare Harry Ried (D-NV) upphäva lagen genom ett tillägg till det årliga godkännandet av USA:s försvarsprogram.
Men försökte misslyckades alltså, när senaten röstade mot att ta upp lagen till omröstning med siffrorna 56-43. Därmed kunde republikanernas filibustrande inte brytas och lagen tas upp för omröstning. De demokrater som röstade mot var Blanche L. Lincoln och Mark Pryor, båda från Arkansas, samt Harry Ried själv som genom denna taktiska manöver nu har möjlighet att åter igen begära omröstning.
Även om det var en motgång innebär det här inte slutet för försöken att upphäva ”Don’t ask, don’t tell”, men det kommer inte att ske innan valen.