Giuliani har nu en stor ledning över McCain som för bara några månader sedan var i ohotad 20-procentig ledning. McCain meddelade igår på Letterman att han kandiderar till presidentposten (DN, SvD). Formellt dröjer det dock till april innan han meddelar sin kandidatur. Det efter att han återvänt från en resa till Irak.
Giuliani leder med 44 procent mot 21 procent för McCain. För bara en månad sedan var ledningen väldigt knapp för Giuliani. Bland vadslagningsfirmor har Giuliani tagit över ledningen.
Detta alltså trots att han anses ligga för nära liberala värderingar i frågor som abort och homosexuellas rättigheter. Märkligt nog är det också bland den religiösa högern som Giulianis stöd ökat kraftigt under den senaste tiden. Till stor del bygger Giulianis stöd på hans insatser efter terrorattacken mot hans hemstad New York den 11 september 2001.
McCain är senator från staten Arizona. Som senator är det svårt att kampanja lika hårt som Giuliani. Det är en anledning till att senatorer sällan vinner nomineringarna. Man förknippas också för hårt med etablissemanget.
Det vikande stödet för McCain beror givetvis på hans starka stöd för Irakkriget. Ett krig som blir alltmer impopulärt bland amerikanerna.
Mitt Romney har inte ens 5 % i samma mätning och han kämpar för att inte glömmas bort.
[tags]usa, rudy giuliani, john mccain[/tags]intressant
Hur har man samplat till opinionsundersökningen? Är det alla väljare eller bara registrerade republikaner?
Guliani verkar ju vara en riktig vinnare, men högerrepublikaner är ju inte riktigt nöjda med republikanernas kandidater hittills verlar det. Finns det någon republikansk kandidat, om så i bakgrunden, som är klart mer neokonservativ och ”Bush” (eller”Reagan”) än de övriga?
Bara republikaner för denna del av undersökningen. Bland demokraterna leder Clinton fortfarande över Obama, men marginalen minskar.
Sam Brownback och Newt Gingrich anses väl vara mest traditonellt konservativa av kandidaterna. Gingrich har inte meddelat att han ställer upp än och lär inte göra det förrän till sommaren. Liksom Al Gore på demokraternas sida finns det många kärnväljare som hoppas att han ska ställa upp. Han har i flera undersökningar stöd från cirka 15 % av republikanerna. Chansen för honom att vinna mot en demokratisk kandidat är väl lika med noll.
Brownback är för okänd i nuläget men det finns gott om tid att ändra på det. Han har försökt få media att uppmärksamma honom genom att motsätta sig Bushs förslag om ökade trupper i Irak.
”Brownback … Han har försökt få media att uppmärksamma honom genom att motsätta sig Bushs förslag om ökade trupper i Irak.”
Okej! Tack! Han må ha chanser, men är nog inte riktigt den neokonervativa kandidat jag tänkte på. Gingrich förstås! Men, som du säger, är det nog svårt för ett gammalt ansikte (som kanske även försökt förr) att nå tillräcklig höjd i opinionen. Det lär krävas mycket kosmetika och ett för de flesta amerikaner inte attraktivt alternativ (t ex att demokraternas kandidat står alltför långt till vänster, även om risken för det nog är liten, antar jag).
Det kanske dyker upp någon kandidat som man inte väntat sig denna gång? En Reagan. Men Guliani känns som ett lok, men som kanske betraktas som lite för liberal av vissa…(?)
Ja, problemet är väl att en mer okänd kandidat bör nog redan nu visa framfötterna för att kunna växa till en av huvudkandidaterna. Det krävs hysteriska summor pengar i kampanjkassan för att kunna konkurrera. Demokraten Vilsack har redan fått kasta in handduken av den anledningen.
Det känns inte som att det finns så många potentiella kandidater som kan överraska. Tommy Thompson möjligtvis, inte heller han kan dock beskrivas som neokonservativ.