Kritik mot Irakkriget från Bushs närmaste

Vita husets före detta pressekreterare, Scott McClellan, presenterar kritik av både Bushadministrationen och de amerikanska mediejättarna. I sin nya bok (”What happened”) beskriver McClellan hur han kände sig som en del av en ”politisk propagandakampanj” för att sälja in Irakkriget till det amerikanska folket. Han är även mycket kritisk mot journalister på de stora tv-kanalerna som undvek att ställa administrationen till svars.

Att medier i krissituationer ofta förvandlas till megafoner för den sittande makten är ingenting nytt, och kritiken mot hur amerikanska medier har spelat med på Pentagons villkor för att få tillgång till information (och möjligheten att rapportera från fronten i form av utsända ”embedded”-reportrar) har vädrats vid flera tillfällen tidigare. Det som gör McClellan så speciell är förstås att han har varit den bärande länken mellan Vita huset och presskåren. Han har haft unik insikt, både i administrationens sätt att sköta informationshantering såväl som i mediers underlag för rapportering kring Irakkriget.

Nu får han också medhåll från en del journalister som självkritiskt ser på den egna rapporteringen. CBS-ankaret Katie Couric anser att nyhetsledningarna under uppseglingen till Irakinvasionen mer verkade intresserade av att inte skada sina ägare genom att ifrågasätta Pentagons uppgifter.

(Video: Katie Couric intervjuar Scott McClellans företrädare Ari Fleischer om den kritik som boken lägger fram.)

En kommentator som säkert kommer att vara positiv till McClellans bok är Jeff Cohen (som bland annat arbetat på Fox News och MSNBC). I sin bok Cable News Confidential skriver Cohen om hur tv-kanalerna förhöll sig till militären som nyhetskälla i Irakkriget:

As the invasion of Iraq began in 2003, CNN news chief Eason Jordan admitted that his network’s military analysts were government approved:
” I went to the Pentagon myself several times before the war started and met with important people there and said, for instance, at CNN, here are the generals we’re thinking of retaining to advise us on the air and off about the war. And we got a big thumbs-up on all of them. That was important.”

[tags]usa, presidentvalet, irak, george bush[/tags]

2 reaktioner på ”Kritik mot Irakkriget från Bushs närmaste

  1. Det som jag anser vara allra sorgligast och farligast under de senaste 8 året är inte kriget, ekonomin, miljön eller annat. Det är själva attacken mot yttrandefriheten och den fria pressen in USA. Bedrövligt! Bra att detta kommer lite upp till ytan nu.

  2. Det kommer till ytan, men det är viktigt att se vid vilken tidpunkt det gör det – när Bush ska avgå, när demokraterna har majoritet och Obama ser ut att, om inte vinna, så i alla fall utmana ordentligt.

    När det väl verkligen hettar till igen så kommer systemet att sättas igång igen. Kulturen finns där. Ofta känns det som om USA är västvärldens Rom. Mäktigt, men oerhört korrupt och försjunkna i skulder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.