Republikansk presidentkandidat positionerar sig mot Bush

John McCain

John McCain röstade för Irak-kriget och är en hyllad Vietnam-veteran, men nu vänder han sig mot Bushs sätt att sköta kriget mot terrorismen. Framförallt riktar han kritik mot att USA inte följer Genèvekonventionen när det gäller förhörsmetoder och tortyr. McCain utsattes själv för tortyr under sina år i fångenskap i Vietnam.

I somras slog USA:s högsta domstol fast att man inte kunde tillåta presidenten att bryta mot Genèvekonventionen. Nu föreslår Bush en lagförändring som det ska bli omröstning om i kongressen. Han vill få igenom nya lagar där militärtribunaler och hårdare förhörsmetoder ska tillåtas. McCains motstånd mot detta kommer nu innebära en hård strid för Vita huset.

För att understryka att det var ett valutspel riktat mot 2008 begav sig McCain efter uttalandet till New Hampshire. Det är delstaten där första primärvalen kommer att hållas i kampen om presidentämbetet.

John McCain anses vara frispråkig och tilltalar både republikaner och demokrater. I opinionsundersökningar leder han just nu stort bland tilltänkta republikanska presidentkandidater. Han var presidentkandidat mot George W Bush år 2000 och lyckades som underdog skaka storfavoriten genom att vinna det inledande republikanska primärvalet i New Hampshire.

[tags]USA, president, john mccain, val, politik, bush[/tags] Pingar: intressant

2 reaktioner på ”Republikansk presidentkandidat positionerar sig mot Bush

  1. Det är inte alls säkert att McCain skulle ha röstat för waterboarding med en republikansk majoritet i senaten. Nu visste han att demokraternas syn på saken skulle vinna också utan hans stöd. Senatorer plockar hela tiden poäng genom att rösta för det egna partiets ståndpunkt även när de egentligen är emot om de vet att den andra sidan vinner ändå. Just nu behöver han speciellt det egna partiets stöd. Han är dessutom jättebra på att bortförklara sina röster i senaten. Det lönar sig att rösta med motståndarsidan i sådana omröstningar där den egna rösten är avgörande. Om man annars har röstat med sitt eget parti, åstadkommer man två saker. Man framstår som relativt lojal och McCain röstar nästan alltid med republikanerna. Sedan om man inte bara röstar med motståndarsidan i en verkligt avgörande situation utan har varit med om bearbeta lagförslaget tillsammans med det andra partiets ledare, då blir viktiga lagar namngivna efter en. McCain har lyckats bra med att samarbeta med demokraterna just då hans stöd har behövts och han har lyckats befästa sin ställning som en ledande senator och en skicklig taktiker. Det är förstås jättesvårt att vara en sittande senator och samtidigt ge sken av att vara en extremt principfast person som inte ständigt taktikerar med sina röster. Det här skadar förstås McCains trovärdighet bland obundna väljare men är ett bra exempel på hans röstningsbeteende i senaten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.