Tulsi Gabbard har fått mycket uppmärksamhet senaste dygnet för kritik av den amerikanska statens agerande när det gäller Julian Assange.
Till skillnad från Tulsi har andra ”antikrigs-kandidater” som Bernie Sanders varit tysta om Assange än så länge. Det kan bero på att Sanders inte har sin styrka i utrikes- och säkerhetspolitiken. Dessutom vill ingen kandidat snubbla i den här frågan som är komplicerad.
Gabbard har som veteran inte undvikit dessa svåra frågor utan istället sökt uppmärksamhet. Många av hennes anhängare är motiverade främst av hennes roll som kritiker av amerikansk inblandning i krig runt om i världen. ”Interventionist regime change wars” är uttrycket hon använder sig av flitigt.
I frågan om Assange och en annan känslig fråga, Venezuela, har hon tagit tydlig ställning, medan andra gett mer försiktiga uttalanden. Genom tydligheten har Gabbard positionerat sig till vänster om Bernie Sanders i för hennes kampanj viktiga frågor. Det gör att hon vinner en del röster bland progressiva.
I opinionsundersökningarna ligger hon fortfarande långt efter så denna uppmärksamhet lär inte skada. Gabbard är övertygad om att det är en vinnande fråga för henne och har därför gjort sig tillgänglig under fredagen för live-intervjuer på CNN, MSNBC, Young Turks mfl medier. Hon pushar också hårt för just denna fråga i sociala medier, väl medveten om att anhängarna gillar hennes ståndpunkt. Frågan är om det i längden kan bli en vinnande strategi? Motiveras tillräckligt många väljare av dessa frågor (och kan bli övertygade om att hon har rätt i sin kritik)?
Tulsi Gabbard har nyligen meddelat att hon klarat kravet på 65000 donatorer till kampanjen. Det innebär att hon får vara med i åtminstone första debatten. Den hålls i juni och kommer delas upp på två kvällar för ovanlighetens skull. Anledningen till det är att det är så många kandidater (cirka 17 beroende på vilka kandidater vi räknar).